Kamery z sokołem wędrownym na żywo

Gniazdo sokoła UdeM

CSU Falcon Cam – wrzesień-grudzień

Dowiedz się więcej Kamery na żywo z dziką przyrodą

Opis
Długość: 14-20m (35-51cm)
Waga: 1-2 1/4 funta (0.5-1.2 kg)
Migracja: Migrant
Siedlisko: Otwarte hrabstwo od prerii po wybrzeże
Populacja: Niewielka, ale rosnąca

Wędrówka ze zdobyczą

Wędrówka ze zdobyczą

Gdzie przebywają Sokoły Wędrowne:
Sokół wędrowny można znaleźć na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Mają gniazda na klifie, zwane Aeries, które mogą być używane przez tę samą parę rok po roku.

Co to jest pip?

Dziurka to maleńka dziura, którą orlęd wewnątrz jaja robi swoim „jajkowym zębem” (ostrym małym czubkiem na końcu dzioba) w zewnętrznej skorupce, gdy zaczyna się wykluwać.

Informacje o karmieniu:
Gdy sokół wędrowny dostrzeże ofiarę, zamknie skrzydła i opadnie na nią – która składa się głównie z ptaków, kaczek, gołębi i papug.

O Sokole Wędrownym:
Sokół wędrowny to najszybszy ptak drapieżny, który może latać z prędkością do 186 mil na godzinę, a może nawet szybciej! Ze względu na powszechne stosowanie pestycydów, takich jak DDT, sokół wędrowny został prawie całkowicie wymazany w połowie XX wieku. Stało się tak, ponieważ Sokół Wędrowny znajdował się na szczycie łańcucha pokarmowego, co spowodowało nagromadzenie się tej śmiertelnej trucizny w ich ciałach, co doprowadziło do przerzedzenia ich skorupek jaj. Na szczęście problem został wykryty w samą porę i dziś sokoły nie tylko kwitną, ale przenoszą się do dużych miast, aby się rozmnażać.

Jak wygląda sokół wędrowny:
Głowa sokoła ma wzór w hełmie, a także wydaje się mieć wąsy, które kontrastują z białym kołnierzem i gardłem. Wierzchołki ich ciał są szaro-niebieskie, a podwozie z kratą. Skrzydła sokoła wędrownego są trójkątne i spiczaste. Samica jest prawie dwukrotnie większa od samca, co pomaga jej złapać większą zdobycz. Istnieje jednak 16 różnych podgatunków, które mogą różnić się wielkością i upierzeniem.

Czas składania jaj i inkubacji:
Samica sokoła wędrownego zwykle składa 3-4 jaja. Te jajka będą nieco mniejsze niż jajko kurze. Jaja mają ciemny, czerwono-brązowy kolor. Inkubacja trwa około 33 dni. W tym czasie samica wędrowna wykonuje większość inkubacji, z wyjątkiem tego, kiedy idzie na żer, wtedy samiec wędrowny przejmie kontrolę na krótki okres czasu.