Kamery na żywo z sowami rogatymi

Savannah Gniazdo GHO
aktywny styczeń-kwiecień

Kępki uszu wielkiej rogatej sowy:
Kilka sów, w tym sowa rogata, ma wydatne pęczki uszne lub „rogi”, jak je również nazywa. Funkcja tych kępek pozostaje dyskusyjna. Niektórzy twierdzą, że pomagają w kamuflażu dziennym, rozbijając kształt i pomagając mu wtopić się w okoń. Inni uważają, że kępki są wykorzystywane do sygnalizacji behawioralnej i rozpoznawania gatunków. Wydaje się jednak jasne, że nie odgrywają oni żadnej roli w słyszeniu.

Opis
Rozmiar: 25 cali (64 cm)
Waga: 2-3 1/4 funta (906-1472g)
Migracja: Częściowy migrant
Siedlisko: większość typów lasów, łąki, zarośla i obszary skaliste ze stromymi wąwozami
Populacja: Powszechna

Interesujący fakt:
Puszczyki rogate to największa z uszatek.

Co to jest pip?

Dziurka to maleńka dziura, którą orlęd wewnątrz jaja robi swoim „jajkowym zębem” (ostrym małym czubkiem na końcu dzioba) w zewnętrznej skorupce, gdy zaczyna się wykluwać.

Gdzie żyją wielkie sowy rogate:
Zamieszkują szereg siedlisk, w tym lasy liściaste i mieszane, tereny otwarte i czasami podmiejskie parki.

Wielka Sowa

Wielka Sowa

Co jedzą wielkie sowy rogate:
Żywią się królikami, jaszczurkami, żabami i ptakami. Są w stanie zabrać ptaki do rozmiarów wrony.

Kiedy gnieżdżą się wielkie sowy rogaty:
Puszczyki rogate jako jedne z pierwszych rozpoczynają rozmnażanie, często zaczynają składać jaja pod koniec stycznia, kiedy na ziemi wciąż leży śnieg.

O wielkich rogatych sowach
Ta duża, głównie nocna sowa, ma duże, wyprostowane kępki uszu, a jej szare – głównie brązowe upierzenie jest nakrapiane powyżej i prążkowane pod spodem, dzięki czemu jest praktycznie niezauważona w ciągu dnia. Najczęściej występuje z rdzawobrązowymi dyskami twarzy oraz białym podbródkiem i gardłem. Występująca w całej Ameryce Północnej i Południowej, od najbardziej wysuniętej na północ linii drzew i na południe do Chile, sowa rogata zajmuje najszerszy zasięg siedliskowy spośród wszystkich sów na świecie. Dzieje się tak, ponieważ zabiera dużą różnorodność ofiar i wykorzystuje praktycznie każde miejsce lęgowe, w tym ściany skalne i stare budynki, które zapewniają wystarczającą osłonę.

Jak oni wyglądają:
Mogą one znacznie różnić się kolorem od prawie białego (na dalekiej północy), do brązowego i szarego na południu. Są to mocno cętkowane i cętkowane ptaki z charakterystycznym białym gardłem. Kępki uszu są widoczne jako duże żółte oczy.

Gdzie gnieżdżą się wielkie sowy rogaty:
Gniazdo często będzie znajdować się na półce skalnej lub czasami na ziemi. Są one również rejestrowane przy użyciu starych gniazd czapli i jastrzębi. Złożą 2 lub 3 białe jajka.